Woonzorgcomplex Hof van Erica

PlaatsErica
opdrachtgeverLefier Emmen, Tangenborgh
Jaar ontwerp2007
Jaar realisatie2010

Hof van Erica is het eerste project in een nieuw te ontwikkelen dorpskern voor Erica, een Veenkoloniaal dorp onder de rook van Emmen. De bouwlocatie is gelegen tussen de huidige kleinschalige dorpsbebouwing en het toekomstige dorpsplein welke omringd zal gaan worden met grotere bouwmassa.

Als opgave om gestapelde appartementen te realiseren en mede door de relatief diepe kavel is gekozen voor een Hof-bebouwing in een semi-openbare uitwerking. De gebouwen rond het hof hebben ieder z’n eigen karakter, reagerend op het naastgelegen gebied: aan de openbare straat een zakelijk karakter en aan de privétuinen een terughoudende verschijningsvorm. De binnenzijde van de gebouwen, grenzend aan het hof, straalt door gebruik van hout rust en warmte uit, passend bij de doelgroep. Die opzet sluit aan bij de schaal van Erica en het gevraagde gevoel van geborgenheid zonder institutionele uitstraling.

De huurwoningen rondom dit hof zijn dusdanig vormgegeven dat deze courant zijn voor de normale huurmarkt maar ook inzetbaar zijn als zorgappartementen. Om die reden is er op de begane grond een ruimte ingericht als dagverblijf met kantoor van Zorggroep Tangenborgh.