Woningen Wetterwald

PlaatsHeerenveen
opdrachtgeverWetterwald VOF
Jaar ontwerp2006
Jaar realisatie2008

Wetterwâld is een deel van het uitbreidingsgebied Skoaterwâld in Heerenveen. In dat uitbreidinggebied worden 2 strips ontworpen bestaande uit samenhangende ontwerpen voor geschakelde en vrijstaande woningen in de koopsector.

Het Marlan is een strip met vrijstaande en geschakelde woningen los op een groene kavel die aan de twee lange zijden toegankelijk is. Door de woningen in smalle kavels naast elkaar te leggen en een verspringing in de kavels toe te passen ontstaat een afwisselend en rijk beeld van met leien bedekte kappen in een komvormig lommerrijk veld. De woningen zelf zijn hoewel eenvoudig van opzet ruim en eigenzinnig in hun beeldtaal.

De Wetterstrip heeft een besloten deel gevormd door schakelwoningen en een meer open verkaveling langs de sloot: de Brugwoningen. Dat laatste type is een 2^kapper in een U-vorm gelegen aan, en bereikbaar over, het water, via een eigen brug. Die bijzondere positie vraagt om een ontwerp waar wonen aan dat water ook werkelijkheid wordt.
In de schakelwoningen zijn twee financieringscategorieën (starters en middensegment) samengebracht in één ontwerp met een smalle diepe woning en een brede ondiepe woning. Die schakeling levert een eigenzinnig assymetrisch beeld op met een grotere maat in een heldere kleurschakering.